Een rookmelder installeren is nu al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die worden aangekocht via een sociale lening geldt die verplichting. Engelbosch vindt het niet logisch dat er in Vlaanderen geen verplichting bestaat voor de andere zestig procent van ons woonpatrimonium: “Ik wil één duidelijke regel voor alle woningen.”

Levens redden

De cijfers bewijzen dat een algemene verplichting levens redt. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds de invoering, die er al dateert van 1991. In dat land is er een rookmelder terug te vinden in maar liefst 98 procent van de woningen. Vorig jaar zijn ook Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen. “Vlaanderen mag niet achterblijven", vindt Marc Hendrickx. "Vooral ’s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat mensen dan simpelweg niet wakker worden.”

Volgens Björn Anseeuw moet de wettelijke verplichting ook samengaan met bijkomende sensibilisering: “Voor slechts één euro per jaar kunnen burgers de eigen veiligheid aanzienlijk verhogen.”