Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020

Door Jelle Engelbosch, Marc Hendrickx, Björn Anseeuw op 23 december 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid
Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020

“Vlaanderen bengelt aan de staart van het Europese peloton voor brandveiligheid: slechts in 43 procent van de woningen is er minstens één rookmelder geplaatst. Dat moet veranderen”, vindt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch. Samen met de andere meerderheidspartijen, CD&V en Open Vld, diende hij een voorstel van decreet in, om tegen 2020 rookmelders verplicht te maken in alle Vlaamse woningen. “Daarmee wordt meteen ook de complexiteit van de huidige wetgeving weggewerkt”, aldus Engelbosch.

Een rookmelder installeren is nu al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt die verplichting. Engelbosch vindt het niet logisch dat in Vlaanderen een verplichting bestaat voor huurwoningen en nieuwbouw, maar niet voor de andere zestig procent van ons woonpatrimonium. ”Ik wil de wetgeving verruimen naar alle woningen”, verklaart hij. “Eén duidelijke regel voor iedereen dus.”

Levens redden

De cijfers bewijzen dat een algemene verplichting levens redt. In Noorwegen bijvoorbeeld, waar maar liefst 98 procent van de woningen sinds 1991 over een rookmelder beschikt, is er een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand. Vorig jaar zijn ook Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen. “Vlaanderen mag niet achterblijven”, vindt Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx, die het voorstel van decreet mee ondertekende. “Vooral ’s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden.”

Extra sensibiliseren

Volgens Vlaams Parlementslid en medeondertekenaar Björn Anseeuw staat deze nieuwe regelgeving ook niet op zich: “De wettelijke verplichting moet uiteraard samengaan met bijkomende sensibilisering voor de burger, zodat die weet dat je de eigen veiligheid aanzienlijk kunt verhogen voor slechts één euro per jaar.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is