Verblijf in openlucht

Minister Weyts focust sterk op de verblijven van roofvogels. Op dit moment zijn er geen specifieke voorschriften voor dat verblijf, met als gevolg dat er baasjes zijn die hun roofvogel gewoon binnenshuis op een stok houden. In de toekomst moeten de roofvogelverblijven zich in de openlucht bevinden. Verblijven in woonkamers of schuren worden verboden. Elk verblijf moet voldoende licht, uitzicht, ventilatie en beschutting hebben. Er komen ook heldere voorschriften voor de minimale oppervlakte van het verblijf.

Publieke demonstraties

Veel roofvogels hebben vandaag een ‘aangebonden huisvesting’: beide poten worden vastgemaakt aan de stok waarop ze rusten. Dat zal enkel nog toegelaten zijn in zeer uitzonderlijke omstandigheden. Voorstellingen met roofvogels worden beperkt tot professionele demonstraties, tentoonstellingen en educatieve en culturele evenementen. Het zal dus niet meer toegelaten zijn roofvogels zomaar te gebruiken om een braderij of schoolfeest op te leuken.

Informeren bij verkoop

Verkopers worden verplicht om hun klanten bij de aankoop van een roofvogel te informeren over de wettelijke vereisten en de natuurlijke behoeften van het dier. Wie een roofvogel in huis heeft, krijgt ruim een jaar  - tot 1 juli 2019 – om zich in regel te stellen en bijvoorbeeld te zorgen voor een voldoende groot verblijf.