“Je kan het vernietigende rapport van het Rekenhof intussen een jaarlijkse traditie noemen”, zegt Van Achter. “Ik begrijp niet dat begrotingsminister Sven Gatz en zijn voorganger Guy Vanhengel – beiden van Open Vld – de ernst van de zaak maar niet inzien. Als het Rekenhof zegt dat de rekeningen zodanig gebrekkig zijn dat het geen oordeel kan vellen, dan doe je als begrotingsminister je job niet.”

Financiële chaos dreigt

Ook de oplopende Brusselse schuld baart Van Achter zorgen. “Ik wijs er al langer op dat de Brusselse schuldenberg echt problematische proporties begint aan te nemen. Ook de komende jaren zal die verder aangroeien. Als daar, zoals het Rekenhof waarschuwt, nog een ratingverlaging bovenop komt, dan dreigt de financiële chaos al helemaal.”

Wie gelooft Sven Gatz nog?

Tijdens de regeerverklaring wou de Brusselse regering ook al geen begrotingstabel voorleggen aan het parlement. De Brusselse regering kondigt nochtans besparingen aan, maar de parlementsleden mogen blijkbaar nog niet weten wat die besparingen inhouden. De N-VA-fractie diende een motie in om hiertegen te protesteren. “Het parlement krijgt geen cijfers en volgens het Rekenhof is de begroting een zootje. En toch blijft minister Gatz vasthouden aan een begroting in evenwicht tegen 2024. Wie gelooft die man nog?” besluit Van Achter.