De pandemiewet-Verlinden schakelt de huidige basis voor de coronamaatregelen (de Wet Civiele Veiligheid) uit voor “epidemiologische noodsituaties” vanaf de wet in voege treedt. Alvorens de regering maatregelen kan nemen ter bestrijding van een pandemie, is er echter nog een Koninklijk Besluit nodig van de regering, dat pas na ingewonnen adviezen uitgevaardigd kan worden en dus de nodige tijd vergt. Tijdens deze periode kunnen dus geen dringende maatregelen genomen worden.

“Men heeft meer dan een jaar lang, wat te lang is, beroep gedaan op de Wet Civiele Veiligheid, maar nu zorgt men ervoor dat dat in de toekomst helemaal niet meer kan”, klinkt het bij Peter De Roover.

Geen rechtsgrond bij toekomstige pandemie

De minister van Binnenlandse Zaken kan simpelweg niet antwoorden op de vraag hoe zij de eerste dringende maatregelen zal nemen bij een toekomstige pandemie, meent De Roover. Hij geeft het voorbeeld van luchthavens. “Stel dat u een telefoontje krijgt dat een extreem gevaarlijk virus onderweg is naar ons land. Met deze pandemiewet zal de regering niet langer over een rechtsgrond beschikken om vliegtuigen te stoppen of mensen de toegang tot ons land te ontzeggen.”

Pandemiewet hangt met haken en ogen aan elkaar

“Wij hebben als oppositie geen kritiek gehad op het gebruik van de wetten tijdens de beginperiode van deze pandemie, maar op het langdurige gebruik ervan om ernstige inperkingen op grondrechten op te leggen. Nu wil men het nuttige gebruik ervan in de eerste fase net onmogelijk maken.” Volgens de N-VA toont dit nieuw opgedoken probleem nogmaals aan dat de pandemiewet met haken en ogen aan elkaar hangt. “Naast de veel te vage definitie van wat een epidemiologische noodtoestand juist inhoudt, het compleet gebrek aan mechanismen om de proportionaliteit van de maatregelen te vrijwaren is de veiligheidslacune de druppel die de emmer doet overlopen”, besluit De Roover.

Meerderheid verwerpt hoorzitting deskundigen

Omdat regering geen garantie kon geven dat er geen veiligheids- of gezondheidslacune dreigt, vroeg de N-VA dan ook om uitstel en om een hoorzitting met deskundigen. Ondanks het feit dat dit ernstig probleem met de pandemiewet nooit werd voorgelegd aan experten tijdens de eerdere hoorzittingen, verwierp de meerderheid deze vraag en duwde ze de tekst door de commissie.