Regering steunt Koerden in strijd tegen IS

Door Pol Van Den Driessche op 3 februari 2016, over deze onderwerpen: Koerden
Koerdistan

De federale regering gaat de Peshmerga's, de Koerdische strijders die vechten tegen IS, zowel militair als humanitair ondersteunen. Concreet zal België medisch materiaal rechtstreeks bezorgen aan de Koerdische overheid in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Daar zullen Duitse verantwoordelijken ervoor zorgen dat het bij de Koerdische troepen terechtkomt. Tegelijk is beslist dat Belgische militairen zullen meewerken aan trainingsprogramma’s voor Koerdische militairen die in Duitsland worden georganiseerd.

Die militaire en humanitaire hulp is een direct gevolg van het bezoek dat een Senaatsdelegatie met onder meer Pol Van Den Driessche vorig jaar bracht aan Koerdistan. Zij hadden er gesprekken met de Koerdische president, Koerdische ministers, Syrische en Iraakse vluchtelingen en de Koerdische legerleiding. Allen drongen aan op concrete hulp in de strijd van de Koerden tegen IS. De delegatie trok ook naar de frontlinie, op enkele kilometers van Mosul. Daar stelden zij vast hoe zwak de Koerdische soldaten bewapend zijn en hoezeer zij nood hebben aan medische hulp. Niettemin slaagden de Peshmerga's er de voorbije tijd in belangrijke gemeenten en steden terug te veroveren op IS.

Luchtaanvallen volstaan niet

Na afloop van hun reis maakten de senatoren hun bevindingen over aan de ministers Steven Vandeput (Defensie), Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Kris Peeters (Economie). "Ik ben bijzonder tevreden dat zij willen ingaan op de zeer terechte vragen van het Koerdische volk”, zegt senator Van Den Driessche. “Iedereen beseft immers dat de Koerden een cruciale rol spelen in de herovering van grondgebied op IS, want enkel luchtaanvallen blijken onvoldoende om die barbaren terug te dringen. IS terugdringen en op termijn hopelijk vernietigen is noodzakelijk, ook om de vluchtelingenstroom vanuit Syrië en Irak te stoppen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is