Regering erkent Armeense genocide

Door Peter De Roover op 18 juni 2015, over deze onderwerpen: Turkije, Buitenlandse Zaken
Regering erkent Armeense genocide

In antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Peter De Roover heeft eerste minister Charles Michel (MR) namens de regering de Armeense genocide De Armeense genocide is de naam voor de volkerenmoord op 1,5 miljoen Armeniërs tijdens het regime van de Jonge Turken in 1915. Het Belgische parlement erkende de Armeense Genocide in 1998, en is daarmee 1 van de groeiende groep landen die op internationale formele erkenning aanstuurt. Armeense genocide formeel erkend. De Roover diende aansluitend een resolutie in over de herdenking van de honderdste verjaardag van de massamoorden op de Armeense bevolking in het Ottomaanse Rijk. Zo kan de Kamer zich aansluiten bij de regering en aandringen op passende opvolging.

In 1987 keurde het Europees Parlement een resolutie goed waarin het erkende dat de tragische gebeurtenissen die tussen 1915 en 1917 plaatsvonden in het Ottomaanse Rijk een genocide vormen zoals gedefinieerd in de Conventie over de Preventie en Bestraffing van Genocide van 1948. Diverse parlementen sloten zich daar later bij aan. “België bleef tot vandaag achter in het debat over de Armeense ‘kwestie’. Dat premier Michel namens de regering deze tragedie nu officieel erkent als genocide, verwelkomt mijn fractie zeer”, verklaarde De Roover.

Tijd voor verzoening

Aansluitend diende De Roover een resolutie in waarmee hij de Kamer de kans wil geven zich aan te sluiten bij de Belgische regering en aan te dringen op opvolging. “Ik wil Turkije aanmoedigen de herdenking aan te grijpen om deze gebeurtenissen met open vizier te benaderen”, legt hij uit. “Met de resolutie verzoeken wij Turkije en Armenië dan ook om zich te richten op een plan voor verzoening in een nabije toekomst.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is