Werkloosheidsuitkeringen blijven stijgen

De sociale partners zijn het eens geworden over de welvaartsenveloppe. Verschillende sociale uitkeringen worden opgetrokken. Daaronder vallen ook de werkloosheidsuitkeringen, die tot 3,5 procent zullen stijgen, afhankelijk van de gezinssituatie. “Deze stijging komt bovenop de indexering en bovenop de stijging van de werkloosheidsuitkering met 4,5 procent tegen 2024 die de regering in november al aankondigde”, benadrukt Björn Anseeuw. “Bovendien zijn het niet alleen de laagste werkloosheidsuitkeringen die zullen stijgen. Ook voor de hoogste werkloosheidsuitkeringen is een extra verhoging van 1,1 procent voorzien.”

Dreigende nieuwe inactiviteitsval

De N-VA waarschuwt voor een nieuwe inactiviteitsval. “De kloof tussen werken en niet-werken wordt weer wat verkleind. Wij vinden dit een betreurenswaardige tendens, want als we onze sociale zekerheid betaalbaar willen houden en de economische relance na de coronacrisis willen bespoedigen, moeten we werken net belonen. Maar we stellen vast dat de beslissingen van deze regering en de sociale partners vooral inactiviteit voordeliger maken”, aldus Anseeuw.

Geen activeringsmaatregelen in beleidsplannen

De federale regering onderneemt ondertussen geen stappen om de werkloosheidsuitkeringen meer activerend te maken. “Voorgaande regeringen maakten werk van een verdere uitfasering van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, of van een versterkte degressiviteit van de werkloosheidsuitkering. Zelfs de regering-Di Rupo durfde dit aan. Maar naar dergelijke activeringsmaatregelen is het in de beleidsplannen van de regering-De Croo zoeken als naar een naald in een hooiberg.”

Hoewel de regering-De Croo in haar regeerakkoord beloofde om de werkzaamheidsgraad te verhogen richting 80 procent, is het wachten op de eerste concrete maatregel. “Het is duidelijk dat de partijen die de plak zwaaien in deze regering niet mikken op echte jobcreatie maar veeleer op het versterken van uitkeringen”, besluit Anseeuw.