Door de coronacrisis was er lange tijd een in- en uitreisverbod vanuit en naar verschillende landen buiten Europa. Daardoor konden duizenden koppels elkaar maandenlang niet zien. Toch zijn de regels om elkaar opnieuw te zien bijzonder streng. Er is pas sprake van een ‘duurzame relatie’ als aan minstens een van volgende voorwaarden voldaan wordt:

  • Men heeft gedurende een jaar onafgebroken samengewoond;
  • Men heeft sinds minimum twee jaar een affectieve relatie waarbij men elkaar minimaal 3 keer fysiek gezien heeft voor een totaal van 45 dagen of meer;
  • Men heeft samen een kind.

“Het is duidelijk dat de regering onder druk stond om een signaal te geven in deze materie”, zegt Kamerlid Anneleen Van Bossuyt. “Maar in plaats van een goed systeem uit te werken, heeft men snel de regelgeving omtrent schijnhuwelijken overgenomen. Daardoor zijn de huidige criteria veel te streng.”

Nood aan realistische benadering

Volgens Van Bossuyt is er dringend nood aan een realistische benadering van dit vraagstuk. Andere landen, zoals Denemarken en Nederland, houden er een veel soepeler en realistischer beleid op na.

“De veiligheid en gezondheidszorg staan uiteraard voorop. We moeten er alles aan doen om het coronavirus te bestrijden en besmettingen te vermijden. Dat kan perfect door het verplichten van een negatieve coronatest of een verplichte quarantaineperiode. Dat is even sluitend voor koppels die zes maanden of twee jaar samen zijn. Andere mogelijkheden zijn het beperken van de duurtijd van het bezoek of het eisen van een retourticket”, besluit Van Bossuyt.