Enkel btw-verlaging op elektriciteit: “Een bijzonder ongepaste grap”

Peter De Roover vindt het te gek voor woorden dat de federale regering niets onderneemt voor de torenhoge energiefacturen die de burgers deze winter kregen, door hoge prijzen en door verplicht thuiswerk of quarantaines. Daarnaast blijft voor gas de btw wel op 21 procent terwijl daar het grootste probleem zit. “Zeker in Vlaanderen waar meer op gas wordt verwarmd. Dat de regering die energiebron extra vervuilend noemt maar net zelf inzet op meer gascentrales klinkt als een bijzonder ongepaste grap”, vindt De Roover. 

Vivaldi-monstertje niet echt substantieel

Verder is het onduidelijk of de premie van 100 euro die de regering denkt te geven via de elektriciteitsfactuur voor iedereen is of voor een specifieke doelgroep. “Dat is iets,” besluit De Roover, “maar wel een stuk minder dan de 500 euro belastingkorting uit ons voorstel. Want echt substantieel helpt dit Vivaldi-monstertje niet in vergelijking met de geëxplodeerde energiefacturen.”

Minitaxshift 

“De minitaxshift is echt wel heel mini”, aldus De Roover. “Het in stapjes schrappen van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid doet amper iets aan de torenhoge belastingen op arbeid in dit land.”

“Voor een gezin komt dit neer op een belastingverlaging van 50 tot 150 euro per jaar. Dat is peanuts in vergelijking met de belastingverhogingen die de federale regering de Vlaamse middenklasse door de strot ramde”, besluit De Roover die opmerkt dat een gezin dat een vliegreis boekt al snel het voordeel gewoon zelf mag financieren.