PS tegen beter veiligheidsbeleid uit schrik voor fusiespook

Door Johan Van den Driessche op 18 maart 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Wonen en werken in Brussel
PS tegen beter veiligheidsbeleid uit schrik voor fusiespook

“Voor de PS zijn postjes belangrijker dan de veiligheid van de bevolking”, stelt Brussels fractievoorzitter Johan Van den Driessche. In tegenstelling tot de N-VA staan de Franstalige socialisten niet achter het MR-voorstel om op gewestelijk niveau het verzamelen en publiceren van criminaliteitsstatistieken te verbeteren. Dat zou nochtans leiden tot een efficiënter veiligheidsbeleid, maar de PS is naar eigen zeggen tegen uit schrik voor een fusie van de Brusselse politiezones.

Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement heeft een voorstel van de MR besproken om de criminaliteitsstatistieken systematischer, meer coherent, globaler en sneller te produceren. Die statistieken zouden bovendien worden aangevuld met een jaarlijks slachtofferonderzoek. Daarbij wordt aan een representatieve groep van personen gevraagd van welke vorm van criminaliteit zij het afgelopen jaar het slachtoffer zijn geworden. Het probleem is immers dat niet alle misdrijven worden aangegeven bij de politie.

Meten is weten

“Dat de meerderheid zich kant tegen dit voorstel is onbegrijpelijk”, vindt Van den Driessche. “Want meten is weten, wat leidt tot een beter veiligheidsbeleid en dus een verhoogde veiligheid. In Londen kan men bijvoorbeeld met een paar muisklikken de misdaadstatistieken van de hele stad per week op de voet volgen. In New York kan dat zelfs per wijk. Maar in Brussel staan we op dat vlak nog steeds nergens.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is