In 1996 al trad het eerste mestactieplan (MAP) in werking, maar 26 jaar en zes edities later voldoet de waterkwaliteit van onze Vlaamse waterlopen nog steeds niet aan de Europese richtlijnen. Een zevende en versterkte versie dringt zich dan ook op. Een eerste voorstel van MAP7 verhitte eind vorig jaar de gemoederen. Demir besliste daarom de natuur-, landbouw- en milieuorganisaties zelf de kans te geven om een nieuw voorstel uit te werken. Door een nieuw overlegmodel in het leven te roepen, naar analogie met het sociaal overleg, wilde Demir het dossier deblokkeren en een effectief nieuw mestbeleid nieuwe kansen geven. Dat lijkt geslaagd.

Nu naar Europa

Vandaag kwamen de organisatie op het kabinet van minister Demir een toelichting geven bij het akkoord dat ze intussen bereikt hebben. Met dat voorstel willen de organisaties, samen met het kabinet van de minister, richting de Europese Commissie trekken om te bespreken of het akkoord voldoet aan de ambities.

Dringend betere waterkwaliteit nodig

“Iedereen wint bij een betere waterkwaliteit. Fauna en flora krijgen opnieuw meer kansen. Minder vervuiling betekent dat er minder zuiveringsstappen nodig zijn om het water te gebruiken als drinkwater of in de industrie en de landbouw. En schone en veilige waterlopen dragen ook bij aan een aangenamere leefomgeving. Slechts één van de 195 Vlaamse waterlichamen heeft een voldoende goede ecologische kwaliteit en dat moet dringend verbeteren. Daarvoor zijn inspanningen nodig binnen vele sectoren, en ik ben tevreden dat de natuur-, landbouw- en milieuorganisaties in overleg tot een nieuw voorstel van Mestactieplan zijn gekomen”, aldus Demir. 

Vrijdag op ministerraad

“Ik hoop komende vrijdag evenveel verantwoordelijkheidszin vast te stellen bij alle coalitiepartners wanneer ik in de ministerraad de definitieve vaststelling van het stikstofplan, conform de conceptnota van zondag, ter goedkeuring voorleg”, besluit Demir.