
U bent hier
Premier geeft twijfelachtig signaal aan nieuwe machthebbers in Congo

“Waar staat het Belgische Afrikabeleid zonder de N-VA? Nergens, zo blijkt nu.” Kamerlid Peter Luykx reageert boos op de gelukwensen van ontslagnemend premier Charles Michel aan de nieuwe Congolese president Felix Tshisekedi. De premier is daarmee een van de weinige westerse leiders die Tshisekedi feliciteren met zijn eedaflegging. Kamerlid Luykx spreekt van een demarche. “Namens wie spreekt de premier? In lopende zaken erken je deze nieuwe president niet”, zegt Peter Luykx.
Macht delen
De wereld reageert voorzichtig op de aanduiding van Felix Tshisekedi als overwinnaar van de lang uitgestelde presidentsverkiezingen in Congo. Waarnemers hadden de outsider Martin Fayulu tot grote overwinnaar gekroond, maar het regime van Joseph Kabila schoof uiteindelijk Felix Tshisekedi als nieuwe president naar voren. “Zij kozen ervoor de ware uitslag naast zich neer te leggen en de macht te delen. Felix Tshisekedi zou nochtans beter moeten weten, het was eenzelfde gestolen verkiezingsoverwinning die zijn vader tot vele jaren ballingschap in Brussel veroordeelde”, analyseert Peter Luykx.
Het bloed kruipt
De dubieuze manier waarop Tshisekedi’s overwinning tot stand is gekomen, krijgt wereldwijd weinig applaus. De EU toont een nuchtere bereidheid om samen te werken. “Je zou verwachten dat dit land zijn houding hiernaar zou modeleren. Maar in Brussel kruipt het bloed echter waar het niet gaan kan: met een zachte, eerder diplomatische berisping sluit Michel naar goede Belgische gewoonte de nieuwe Congolese president in de armen”, aldus Kamerlid Luykx.
Dubieus signaal
De felicitaties van Charles Michel geven een twijfelachtig signaal, meent Peter Luykx. “De Belgische diplomatie klopt zich steeds op de borst dat er internationaal naar haar geluisterd wordt als het over DRC Congo of de regio van de Grote Meren gaat. Met een zitje in de Veiligheidsraad, willen ze die positie eens te meer willen uitspelen. De premier had gewoon akte moeten nemen van de benoeming, of beter gezwegen”, besluit Peter Luykx.