Macht delen

De wereld reageert voorzichtig op de aanduiding van Felix Tshisekedi als overwinnaar van de lang uitgestelde presidentsverkiezingen in Congo. Waarnemers hadden de outsider Martin Fayulu tot grote overwinnaar gekroond, maar het regime van Joseph Kabila schoof uiteindelijk Felix Tshisekedi als nieuwe president naar voren. “Zij kozen ervoor de ware uitslag naast zich neer te leggen en de macht te delen. Felix Tshisekedi zou nochtans beter moeten weten, het was eenzelfde gestolen verkiezingsoverwinning die zijn vader tot vele jaren ballingschap in Brussel veroordeelde”, analyseert Peter Luykx.

Het bloed kruipt

De dubieuze manier waarop Tshisekedi’s overwinning tot stand is gekomen, krijgt wereldwijd weinig applaus. De EU toont een nuchtere bereidheid om samen te werken. “Je zou verwachten dat dit land zijn houding hiernaar zou modeleren. Maar in Brussel kruipt het bloed echter waar het niet gaan kan: met een zachte, eerder diplomatische berisping sluit Michel naar goede Belgische gewoonte de nieuwe Congolese president in de armen”, aldus Kamerlid Luykx.

Dubieus signaal

De felicitaties van Charles Michel geven een twijfelachtig signaal, meent Peter Luykx. “De Belgische diplomatie klopt zich steeds op de borst dat er internationaal naar haar geluisterd wordt als het over DRC Congo of de regio van de Grote Meren gaat. Met een zitje in de Veiligheidsraad, willen ze die positie eens te meer willen uitspelen. De premier had gewoon akte moeten nemen van de benoeming, of beter gezwegen”, besluit Peter Luykx.