Positie PS-schepen van Nederlandstalig onderwijs in Brussel niet langer houdbaar

Door Johan Van den Driessche op 13 januari 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs in Brussel
Positie van PS-schepen van Nederlandstalig onderwijs in Brussel niet langer houdbaar

Johan Van den Driessche, naast fractieleider in het Brussels parlement ook gemeenteraadslid in de stad Brussel, vindt de positie van Faouzia Hariche (PS) als schepen voor Nederlandstalig onderwijs totaal ongeloofwaardig en bijgevolg onhoudbaar. “Zij gedraagt zich als een neokolonialiste”, vindt hij. Van den Driessche vraagt dat haar bevoegdheden onmiddellijk worden overgedragen aan de schepen van Nederlandstalige aangelegenheden. “Stad Brussel is overigens de enige Brusselse gemeente waar de Vlaamse schepen niet bevoegd is voor het eigen Nederlandstalig onderwijs”, merkt het Brusselse N-VA-gemeenteraadslid op.

“In niet minder dan acht Nederlandstalige scholen van de stad Brussel zijn er ernstige problemen met de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne”, constateert Van den Driessche. “Bovendien is er in die scholen een malaise bij veel directies en leerkrachten, omdat de relaties tussen hen en de bevoegde schepen en haar stadsadministratie zeer moeizaam verlopen.”

Nederlandsonkundig

In dat verband wijst Van den Driessche erop dat zowel de bevoegde schepen als de directeur-generaal van het onderwijs, beiden van PS-signatuur, Nederlandsonkundig zijn, net als heel wat inspecteurs trouwens. “Nochtans is mevrouw Hariche al twintig jaar verkozen en al vijftien jaar schepen in Brussel. Maar dat volstaat blijkbaar niet om de taal te leren van de scholen waarvoor ze bevoegd is. De boodschap die zij daarmee geeft aan de leerlingen en hun ouders, maar ook aan leerkrachten en directies, is enorm schadelijk voor het imago en de werking van het Nederlandstalige onderwijs in onze hoofdstad. Meer algemeen schaadt zij bovendien het imago van het Nederlands”, besluit Van den Driessche.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is