Populisme en paniekzaaierij blijven het handelsmerk van Groen

Door Zuhal Demir op 23 juni 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Man met beschermende kledij houdt wereldbol vast

De vastberaden missie van Groen om anderen altijd met de vinger te wijzen gaat in overdrive. De vinger wordt zover gestrekt dat gelukkig ook de ballon doorprikt wordt.

Via tientallen sociale media campagnes start Groen een kruistocht van paniekzaaierij om gans Vlaanderen ongerust te maken. Opeens is elk bedrijf een actieve PFOS-producent zonder enig bewijs. Opeens is elke droogkuis een hotspot voor kankers. En ja, uit elke schouw komt PFOS. Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt soms zelfs zo sterk dat eigen persberichten van parlementsleden herhaaldelijk gecorrigeerd moeten worden. Gelukkig kunnen beelden niet liegen: stervende mensen aan het infuus, beademingstoestellen die aangerukt worden, you name it. De Dag des Oordeels is nabij, zou je denken.

Het is niet de eerste keer dat de partij dat doet. Ook tijdens het stikstofdebat toverde de partij beeldcampagnes uit haar mouw van beademingstoestellen en sponsorde ze die richting alle facebookprofielen van Vlaanderen. De man op deze foto heeft in werkelijkheid last van slaapapneu, blijkt uit de beeldenbank waar de foto werd gekocht. De constante in al deze campagnes? Het gebrek aan constructieve oplossingen en het zaaien van angst.

De partij die het hardst roept tegen fake news en voor wetenschappelijk onderbouwd beleid, toont zich keer op keer als diegene die heel veel fake news verspreidt en wetenschap naast zich neer legt. En dan heb ik het niet over haar aandeel in het historische PFOS-dossier rond Zwijndrecht, dat ik geheel aan de kersverse onderzoekscommissie overlaat. Een blik op de ‘Groene’ visie over de kernuitstap werpen is eigenlijk al voldoende.

“Helaas zien we een opstoot van populisme in ons land, en dat leidt tot verrotting van dit dossier en tot chaos”. Het is een citaat van Meyrem Almaci dat ze beter ook toepast op haar eigen partij.

Je zou van Groen degelijke gefundeerde standpunten en voorstellen verwachten in een debat dat gaat over de gezondheid van mensen en over ons leefmilieu. Dit zou hun materie zijn. Helaas, het is niks anders dan mensen angst aanjagen met -vaak- verdraaide, ongenuanceerde feiten en veel lawaai. Wat ze anderen graag verwijten, daar excelleren ze in.

Hoe dat de gezondheid van de Vlamingen of ons leefmilieu vooruit helpt, blijft me een raadsel. Ik blijf daar in ieder geval aan verder werken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is