In het verkiezingsjaar 2014 heeft de N-VA de les uit 2010 geleerd. Gedreven vanuit een fors uitgebouwde studiedienst organiseert de partij begin februari een groot ledencongres rond confederalisme. Bij de verkiezingen in mei behaalt de N-VA meer dan 30 procent van de stemmen. Tijdens de daaropvolgende onderhandelingen gebruikt ze het Belgische systeem voor het eerst tegen de Franstaligen: ze stapt in een federale regering zonder de PS en zonder meerderheid aan Franstalige kant.

De studiedienst stapt in de strijd

In aflevering 6 van de podcast ’20 jaar N-VA’ spreekt gastheer Mark Demesmaeker met Sander Loones en Anneleen Van Bossuyt. Beiden komen van de studiedienst, beiden werden na de verkiezingen van 2014 Europees Parlementslid en beiden zijn nu Kamerlid.

Garnaalkroketten en bouviers

Anneleen en Sander vertellen met welke gedrevenheid de studiedienst eerst het confederalismecongres en nadien de regeringsonderhandelingen mee vormgaf. Schoof de N-VA in 2010 nog half onvoorbereid aan de onderhandelingstafel, dan stond er in 2014 een echte machine. Maar er is meer: we vernemen hoe garnaalkroketten en bouviers de onderhandelingen kleurden, leren iets over een psychologisch spel met lege mapjes en horen een waar James Bond-verhaal met afgeluisterde telefoons.

Deze en tal van andere anekdotes ontdek je in ‘Vechten tegen het systeem’, aflevering 6 van de podcastreeks ’20 Jaar N-VA’ op Google PodcastApple Podcast en Spotify.

Audio file