Juridisch glad ijs

Volgens Peter De Roover begeeft de paars-groene regering zich niet alleen democratisch, maar ook juridisch op glad ijs. “Naast het feit dat er geen parlementaire controle is door de volksvertegenwoordigers is er het feit dat rechters kunnen oordelen dat burgers de maatregelen niet moeten volgen omdat ze niet wettelijk onderbouwd zijn. Dat is trouwens al twee keer gebeurd.”

Discussie is wenselijk

Op de vraag of een coronawet via parlementaire weg niet tot teveel discussie zou leiden, antwoordde Kamerfractievoorzitter De Roover dat discussie net wenselijk is. “Het kan niet de bedoeling zijn om de discussie uit te roeien. Integendeel. Het gaat hier over basisburgerrechten, die moeten voortdurend worden bediscussieerd.”

Heeft De Croo schrik van eigen meerderheid?

De Roover vindt het vreemd dat Alexander De Croo de parlementaire weg zo halsstarrig ontwijkt. “De regering van meneer De Croo heeft toch een meerderheid in het parlement? Het verbaast me waarom hij er dan zo’n schrik voor heeft.” Volgens Peter De Roover groeit ook binnen de meerderheid de frustratie over het uitblijven van een pandemiewet.

Beluister Peter De Roover over het uitblijven van een coronawet in De Ochtend en lees hierover ook zijn recent opiniestuk.