“Een eerste stap mag zeker, zoals het uitdoven van de crisisbelasting, maar de grote hervorming waarmee je de mensen blij mee gaat maken – en waarmee je minder belastingen heft- is voor later”. Dat zijn de woorden van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert in een interview voor Het Nieuwsblad.
De Croo synoniem voor stilstand
Hiermee sluit hij de deur voor verdere fiscale hervormingen, nochtans plechtig beloofd door coalitiepartner en cd&v-minister Vincent Van Peteghem, ter uitvoering van de beloftes in het regeerakkoord. “Dat de ene economische hervorming na de andere uitdraait op verwaarloosbare minideals, is natuurlijk geen verrassing als je in zee gaat met de PS op basis van een vaag regeringsakkoord”, reageert fractievoorzitter Peter De Roover. “Maar nu wordt Vivaldi ook op dit terrein het synoniem van stilstand. België is één van de landen met de hoogste belastingdruk in Europa. Eerst de inspanningen van de regering-Michel I ongedaan maken en vervolgens een volledige legislatuur fiscaal weinig tot niets ondernemen voor de hardwerkende burger? Dat is onvergeeflijk. Peter De Roover zal de minister Van Peteghem hierover bevragen in de Kamer.
‘Budgetneutraal’ is creatieve rekenkunde
Wat ook aan bod zal komen, zijn de berekeningen achter de zogenaamde ‘budgetneutrale’ hervorming van de energiefactuur. “Die alleen premier De Croo en staatssecretaris Bertrand geloven”, zegt Kamerlid Sander Loones, “Creatieve rekenkunde volgens Carl Devos en De Standaard, ronduit risicovol volgens De Tijd, en fout volgens minister van Financiën Van Peteghem, die een budgettaire impact van minstens 350 miljoen becijferde.”
Incorrecte informatie van staatssecretaris
Maar daar stopt het niet. Uit onderzoek van Knack blijkt ook dat de CREG helemaal geen data aangeleverd heeft om de afbouw van het bijzondere sociaal tarief te kunnen becijferen. “Dat zou betekenen dat de staatssecretaris informatie verspreidde die niet volledig correct is”, stelt Loones vast. “Alleen transparantie kan de regering redden, maar Vivaldi blijft weigeren om alle berekeningen publiek te maken”. Nochtans is er dringend opheldering nodig, want de regering wil het wetsontwerp woensdag gestemd zien.