Personen met beperking kunnen eigen groenezorginitiatief kiezen

Door Tine van der Vloet op 28 februari 2017, over deze onderwerpen: Personen met een beperking
Personen met beperking kunnen eigen groenezorginitiatief kiezen

Personen met een beperking konden al sinds januari zelf hun zorg inkopen bij een aanbieder naar keuze. “Voortaan geldt dat ook voor groene zorg”, zegt Vlaams Parlementslid Tine van der Vloet, die het dossier van de persoonsvolgende financiering op de voet volgt. Het ministerieel besluit dat die financiering ook van toepassing maakt op groenezorginitiatieven, is eindelijk ondertekend. Het gaat in met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017.

“Werken met dieren of helpen in een landbouwbedrijf biedt personen met een beperking een zinvolle dagbesteding en een gezonde werkomgeving. Zij vinden er enkele keren per week ook een uitlaatklep buiten hun thuis of de voorziening waar zij verblijven”, verklaart van der Vloet

Ook niet-landbouwbedrijven

De groenezorginitiatieven hebben geen speciale vergunning nodig, maar moeten uiteraard wel aan een aantal regels voldoen. Die garanderen een kwaliteitsvol aanbod, begeleiding en een aangepaste omgeving. “Vooral belangrijk is wat er niet in de regelgeving staat”, onderstreept van der Vloet. “Het hebben van een landbouwnummer is niet meer nodig. Daardoor komen ook niet-landbouwbedrijven in aanmerking, zoals een kinderboerderij of een erkend dierenasiel of -pension. Dat zal leiden tot een meer divers aanbod, wat uiteraard in het belang is van de personen met een beperking. Zij zullen hun vraag kunnen invullen op de manier die zij zelf willen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is