In 2021 werd in Vlaanderen bijna elke dag een tijdelijk huisverbod opgelegd om explosieve gezinssituaties van intrafamiliaal geweld te ontmijnen. Dat is een stijging met meer dan de helft tegenover vorig jaar. 
  
Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir: “Tijdens de feestdagen is er traditioneel een piek in intrafamiliaal geweld. Elke expert en elk onderzoek bevestigt dat: mensen zijn erg lang thuis bij elkaar, er is geen school en veel hobby’s vallen dit jaar weg door corona. Dat leidt tot veel spanningen, zeker als er alcohol in het spel is.”

Voor het eerst permanentie in Justitiehuizen

Vlaanderen voorziet daarom voor de eerste keer in permanentie bij haar justitiehuizen tijdens de kerstvakantie. Dat wil zeggen dat justitieassistenten ter beschikking staan om bij tijdelijke huisverboden de explosieve gezinssituaties met intrafamiliaal geweld op te volgen en zo snel mogelijk de geweldpleger bij zich te roepen en de situatie te ontmijnen waar mogelijk. Met dank aan vele medewerkers die hun vakantiedagen opzijschuiven in het belang van de veiligheid van slachtoffers.