Partijfinanciering verdediging meerderheid en Groen strooit nog meer zout in de wonde

Door Ben Weyts op 25 augustus 2013, over deze onderwerpen: Partijfinanciering

Het is vreemd dat de acht partijen en evenveel studiediensten, fracties en politieke secretariaten twee dagen nodig hebben om een verdediging te verzinnen. Diezelfde acht partijen strooien met hun verdediging echter nog wat meer zout in de wonde.
 
Vandaag krijgen de politieke partijen geïndexeerd 175.000 euro vast en 1,49 euro per stem voor de Kamer en 1,49 euro per stem voor de Senaat. In de nieuwe regeling wordt de financiering volledig verschoven naar de Kamer en wordt het Kamerbedrag gewoon verdubbeld. Er komt ook een extra financiering voor de partijen die in de Senaat vertegenwoordigd zijn van (geïndexeerd) 70.000 euro vast en 1,20 euro per stem voor de Kamer. Dit betekent een extra financiering van ruim 8 miljoen euro.

Dit doet men naar verluidt ter ‘compensatie’ van het geld dat men in de toekomst mogelijk zou verliezen via de inperking van de fractiefinanciering van de Senaat. Men zegt dat de hervorming van de fractiefinanciering en het fractiepersoneel zou leiden tot een besparing van 11,5 miljoen euro. In plaats van die besparing volledig terug te laten vloeien naar de staatskas en dus naar de belastingbetaler, verdwijnt meer dan 8 miljoen euro in de partijkassen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is