Paars-groene afkeer voor kernenergie duwt CO2-uitstoot stroomsector naar ongekende hoogtes

Door Bert Wollants op 13 november 2020, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Klimaat
Kernenergie

“De realiteit is dat we eindigen met de vuilste stroomvoorziening van de recente geschiedenis." Kamerlid Bert Wollants verzet zich opnieuw tegen de door paars-groen geplande kernuitstap. “Dogma's zijn zelden een goede raadgever in het energiedossier.”

‘België wordt een van de vuilste stroomproducenten in Europa’ schrijft De Tijd vandaag op basis van een doorlichting van de nationale klimaatplannen door de denktank Ember. Door de kernuitstap die de regering-De Croo per se wil doorduwen, zal België de komende tien jaar het enige Europese land worden waar het aandeel van elektriciteit uit fossiele brandstoffen toeneemt. “De paars-groene kernuitstap is nefast voor de portemonnee, de bevoorradingszekerheid en het klimaat. De N-VA blijft maximaal verzet bieden”, zegt energiespecialist en N-VA-Kamerlid Bert Wollants.

Vuilste stroomvoorziening in recente geschiedenis

“Met haar afkeer voor kernenergie duwt paarsgroen de CO2-uistoot van de stroomsector naar ongekende hoogtes. Dogma's zijn zelden een goede raadgever in het energiedossier”, benadrukt Wollants. “Volgens de premier is dit 'het groenste regeerakkoord ooit', de realiteit is eerder dat we eindigen met de vuilste stroomvoorziening van de recente geschiedenis.”

De N-VA pleit al langer voor het openhouden van de jongste twee kerncentrales gedurende minstens 10 jaar. Dat zou volgens de studie van Energyville alvast 25 miljoen ton CO2 minder de lucht inblazen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is