Ben Weyts besliste in samenspraak met het volledige onderwijsveld en de experten van de GEES om de scholen dit schooljaar te laten starten in code geel. Alle kinderen kunnen zo elke dag naar school gaan. Op basis van de lokale situatie kan er lokaal geschakeld worden naar een hoger pandemieniveau. Bij een besmetting binnen de schoolmuren doen de CLB’s het contactonderzoek in de scholen. 

Cijfers openbaar beschikbaar

Twee weken na de opening van de scholen is er bij 0,05 procent van de leerlingen en 0,05 procent van de personeelsleden een positieve COVID-19-test afgenomen. 0,36 procent van de leerlingen en 0,22 procent van de personeelsleden zijn in quarantaine geplaatst. Maar het is nog erg vroeg om al grote conclusies te trekken. Het virus heeft een incubatieperiode van ongeveer twee weken en dus vertellen de eerste cijfers vooral iets over het einde van de zomervakantie.

Het Vlaams onderwijsveld zal de gegevens van de CLB’s nu ook openbaar beschikbaar maken voor iedereen. Die gegevens worden dan elke twee weken geactualiseerd en gepubliceerd op de website www.onderwijs.vlaanderen.

Het hoofd koel houden

“We moeten nu vooral het hoofd koel houden”, vindt Weyts. “Dat betekent dat we de veiligheidsmaatregelen rigoureus moeten aanhouden. Het betekent ook dat iedereen de adviezen van de CLB’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid goed moet opvolgen, zonder te overreageren met extra sluitingen of quarantaines. Want dan moeten te veel mensen getest worden, raakt het lokale zorgsysteem overbelast en het lokale leven ontregeld.”