Op 1 september kunnen alle lagere scholen open

Op 1 september kan het volledige basisonderwijs open gaan. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bereikte daarover overeenstemming met de onderwijspartners en de experts. “Dit is het plan dat ik altijd heb gewild. Alle scholen open, voor alle kinderen, in alle leerjaren.”

Vanaf volgend schooljaar kunnen de lagere scholen weer vijf dagen per week open gaan voor alle leerjaren. Ook in het secundair kunnen alle leerjaren weer naar school, al blijft woensdag voorlopig een dag van afstandsonderwijs. 

Kleurcode per risiconiveau

Minister Weyts werkte een plan uit met verschillende pandemieniveaus. Die krijgen elk een kleurcode krijgen, gaande van groen (risico op besmetting quasi onbestaand) tot rood (hoog risico). Aan elk niveau zijn concrete maatregelen gekoppeld, zoals het aantal leerlingen dat tegelijk op school zit, het aantal dagen op school, afstandsonderwijs, groepsactiviteiten, speelplaatsregels, mondmaskers, social distancing, verluchting, extra beschermingsmateriaal, inschrijvingen, stages, examens,...

Recht op leren maximaal garanderen

Het uitgangspunt is om in élk scenario het recht op leren maximaal te garanderen. In het basisonderwijs blijven de scholen in elk pandemieniveau vijf dagen per week open voor alle leerjaren. Dankzij voortschrijdend wetenschappelijk inzicht weten we dat het risico op verspreiding en kwetsbaarheid pas toeneemt vanaf 12 jaar. De kleuter- en de lagere scholen zullen volgend schooljaar dus niet meer collectief gesloten worden.  

Secundair vier dagen per week

Ook in het secundair onderwijs kunnen alle scholen open voor alle leerjaren en alle leerlingen.  In niveau Geel worden alle leerjaren vier dagen per week verwacht op school. Eén dag per week, in beginsel woensdag, wordt er afstandsonderwijs georganiseerd, waarbij de ene leerling bijgespijkerd kan worden en de andere leerlingen meer verdiepende leerstof krijgen.  

 

Duidelijkheid voor scholen, leerlingen en ouders

Ben Weyts beseft dat opnieuw een grote stap gezet wordt. “Er moeten nog heel wat praktische vragen beantwoord worden in draaiboeken. Maar met dit plan kunnen scholen zich voorbereiden op veranderende omstandigheden. We moeten kunnen schakelen tussen verschillende fases zonder dat we telkens moeten improviseren over wat er nodig is. Directeurs, leerkrachten, leerlingen en ouders hebben recht op deze duidelijkheid en stabiliteit. En de kinderen hebben recht op onderwijs, maximaal in hun klas.” 

Beluister Ben Weyts over het plan voor de heropstart van de scholen op 1 september in De Wereld Vandaag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is