Oost-Europese puppybusiness draait nog op volle toeren

Door Sabine Vermeulen op 8 februari 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Schattige Chihuahua pups

“De import van zwerfhonden kan malafide praktijken in de hand werken.” Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen plaatst een grote kanttekening bij de sterke stijging van de hondenimport uit Roemenië. Algemeen daalde de import van puppy’s naar Vlaanderen in 2018 met vijf procent. “Dierenrechtenorganisaties en het kabinet van minister Ben Weyts hebben stevig ingezet op de sensibilisering over broodfok vanuit Oost-Europa. Dat werk begint geleidelijk aan zijn vruchten af te werpen”, zegt Sabine Vermeulen.

Oost-Europese broodfok

92,5 procent van de legale invoer van honden komt uit Slovakije, Tsjechië, Hongarije of Roemenië. Vooral Roemenië stijgt enorm in vergelijking met enkele jaren terug. In 2015 kwamen er 192 honden uit Roemenië, vorig jaar waren er dat 1.408, een stijging van liefst 733 procent. “Het is bekend dat in Oost-Europa hele dorpen zijn ingericht voor de hondenhandel: voor broodfok van populaire rassen én ook voor de redding van straathonden. Waarbij drugsverslaafden of daklozen voor een prikje als hondenvangers worden ingezet”, waarschuwt Sabine Vermeulen.

Illegale import onder de radar

Die importcijfers zeggen overigens niets over de illegale import. De malafide hondenhandel werkt volledig onder de radar. Volgens Sabine Vermeulen floreert echter ook deze illegale business. "Eind vorig jaar nog arresteerde de Duitse politie twee Hongaarse mannen die maar liefst 37 opeengestapelde hondjes in hun wagen vervoerden. Ze waren onderweg naar België om de puppy’s illegaal in ons land te verkopen. Naast meer controle op legale, en dus de gekende import, moet absoluut de strijd tegen de malafide hondenhandel verder opgedreven worden", meent Vlaams Parlementslid Vermeulen. 

Eigen kweek

Tot slot wijst het Vlaams Parlementslid op de verantwoordelijkheid van de consumenten zelf. “Het is raadzaam om een pup aan te kopen bij onze goed gecontroleerde kwekers uit eigen land of een adoptiehond uit een Vlaams asiel aan te schaffen. Met de eenvoudige vraag om het moederdier te mogen zien, kan de consument zich vergewissen of er sprake is van een geïmporteerde pup of een pup die hier gekweekt werd”, besluit Sabine Vermeulen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is