Ook uitspraak Grondwettelijk Hof in Arco-dossier over de verkiezingen heen getild

Door Peter Dedecker op 24 april 2014, over deze onderwerpen: Belfius en Dexia, ACW-schandaal

Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de staatswaarborg voor de gedupeerde Arco-coöperanten moeten we niet verwachten voor de verkiezingen: het Hof stelt zijn oordeel immers uit. De N-VA betreurt dat de onzekerheid voor de coöperanten en de belastingbetaler zo blijft duren. En dringt verder aan op een zekere en duurzame oplossing, waarbij het ACW zijn verantwoordelijkheid moet nemen en niet langer de hand boven het hoofd wordt gehouden.

“De 800 000 Arco-coöperanten blijven in de kou staan”, stelt Kamerlid Peter Dedecker vast. “En uiteraard ook de belastingbetaler, die mag opdraaien voor de waarborg van 1,5 miljard euro. Overigens, ook de Arco-coöperanten zijn belastingbetaler: zij hoesten hun eigen waarborg op. Voor ons moet eerst het ACW zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn centen op tafel leggen. Dan pas kan de belastingbetaler eventueel bijspringen om de coöperanten schadeloos te stellen.”

Dat een oordeel over de grondwettelijkheid van de waarborgconstructie uitblijft, doet voor de N-VA niets af aan het feit dat de ACW-top zijn verantwoordelijkheid blijft ontlopen. Noch aan het politieke gegeven dat de federale regering, die de hele constructie op poten zette, de factuur daarmee doorschuift naar deze en de volgende generaties.

Regering filibustert onderzoek Europese Commissie

En de kous is daarmee nog lang niet af: ook bij de Europese Commissie loopt nog een onderzoek. “Door gebruik te maken van een bijkomend juridisch advies wist de federale regering dat verdict uit te stellen tot na de verkiezingen van 25 mei. Dat doe je niet als de Europese Commissie van plan was de waarborgregeling te aanvaarden”, besluit Dedecker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is