Ook terrorisme voorbereiden moet strafbaar worden

Door Sophie De Wit op 24 januari 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie
Sophie De Wit

In de Kamercommissie Terrorismebestrijding heeft Sophie De Wit voorgesteld om ook handelingen ter voorbereiding van een terroristisch misdrijf strafbaar te stellen. “Momenteel kunnen terroristen die alles in gereedheid hebben gebracht om een aanslag te plegen, maar tijdig worden gestopt door politie of gerecht, toch door de mazen van het net glippen. Hun voorbereidende handelingen zijn op zich niet altijd een misdrijf en kunnen nu niet altijd worden bestraft. Die lacune in de wet kan een doortastend optreden van politie en gerecht in de weg staan”, vreest het Kamerlid.

In het wetsvoorstel van De Wit kunnen volgende handelingen als voorbereiding voor terrorisme worden aanzien:

  • Een aanslag opeisen, nog voor die is gepleegd
  • Op verkenning of observatie gaan, met als doel een aanslag te plegen
  • Hulpmiddelen voor een aanslag bezitten, zoeken, verwerven, maken of transporteren
  • Een schuilplaats zoeken of verwerven

De N-VA wil die handelingen bestraffen met een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar en met een geldboete van 26 tot 1500 euro.

Meer slagkracht voor gerecht

Het nieuwe wetsvoorstel geeft het gerecht ook meer mogelijkheden. Zo kan het vlotter onderzoeks-, straf- of proceduremaatregelen opleggen, zoals een telefoontap of aanhouding. “Daarbij is er natuurlijk steeds de controle van een rechter. Politie en gerecht krijgen zeker geen vrij spel”, besluit De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is