Ook personeel NMBS verdient sociale verkiezingen

Door Inez De Coninck op 7 januari 2016, over deze onderwerpen: Sociaal overleg, NMBS
Ook personeel NMBS verdient sociale verkiezingen

Er is geen draagvlak voor een zoveelste stakingsgolf bij de NMBS. De onverantwoordelijke houding van de Waalse vakbonden richt het bedrijf stilaan maar zeker te gronde. Elke staking berokkent miljoenen euro’s schade. Daarom wil de N-VA sociale verkiezingen invoeren bij de spoorwegen, net als in privébedrijven. “Vandaag zijn de spoorvakbonden niet democratisch verkozen”, constateert Kamerlid Inez De Coninck. “Je kan eraan twijfelen of zij wel echt de stem van het voltallige personeel vertolken.”

De bestaande vakbondsafgevaardigden zitten in een zetel: ze hoeven geen verantwoording af te leggen aan het personeel. Met sociale verkiezingen krijgt dat personeel zelf de kans om voor verantwoordelijke vakbondsafgevaardigden te kiezen. “Het NMBS-personeel verdient die kans”, vindt De Coninck. “Nu denken de vakbonden onvoldoende aan de toekomst van het bedrijf. Daar zijn de personeelsleden het eerste slachtoffer van. Zij betalen dagelijks het gelag van het slechte imago van de NMBS.”

Dolgedraaide vakbonden

Er bestaat een algemene consensus dat de voorstellen van de NMBS-directie zeer mild waren: het vast statuut, de 36-urenweek en het pensioen op 55-jarige leeftijd bleven onaangetast. Niettemin haalden de spoorvakbonden de stakingsbazooka boven. “De spoorvakbonden zijn elke zin voor rede verloren”, vreest De Coninck. “En de reiziger is telkens de dupe.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is