Ook minister Vandenbroucke erkent fout staatssecretaris De Bleeker over vaccincontracten

Door Peter De Roover op 7 januari 2021, over deze onderwerpen: Democratie, Coronacrisis
Peter De Roover

Zowel staatssecretaris De Bleeker als minister Vandenbroucke erkennen dat de info die werd gedeeld van vertrouwelijke aard was. Volgens Kamerfractievoorzitter Peter De Roover geeft De Bleeker daarmee toe dat ze een zware fout heeft gemaakt. Maar ook Vandenbroucke heeft boter op het hoofd, meent De Roover. “Hij bewoog zich duidelijk op glad ijs en probeerde zich ongemakkelijk snel af te maken van deze uitermate vervelende zaak.”

Op 17 december 2020 gaf staatssecretaris van Begroting De Bleeker in een tweet een belangrijke communicatie vrij over de aankoop van vaccins door ons land. Met de tweet, die zeer snel weer werd verwijderd, schond zij de geheimhoudingsplicht betreffende de aanbesteding van Covid-19-vaccins. 

Oncollegiale Vandenbroucke

Peter De Roover ondervroeg minister van Volksgezondheid Vandenbroucke diezelfde vooravond over de zaak. Hij wekte toen de indruk daarover geen informatie te hebben. Zowel de staatssecretaris als de minister gaven vandaag toe dat het zijn kabinet was dat geëist had dat de foute tweet verwijderd werd. “Dat de minister de Kamer die avond op een verkeerd been heeft gezet, is een ernstig feit”, zegt Peter De Roover. “In andere landen wordt daar zwaar aan getild. Ik vraag in een motie dan ook dat de Kamer dat formeel veroordeelt. Van een regering die prat gaat op nieuwe politieke cultuur mag men beter verwachten en dat een ervaren politicus als Vandenbroucke de staatssecretaris die avond de kastanjes alleen uit het vuur liet halen, terwijl hij in de aangelegenheid een grote heeft gespeeld, is bijzonder oncollegiaal.”

Zware fout van De Bleeker

Staatssecretaris De Bleeker verklaarde niet in de mogelijkheid te zijn om te bevestigen of de inhoud van de verwijderde tweet juist of fout was. “Daarmee geeft ze impliciet toe dat ze vertrouwelijke informatie deelde en dus een zware fout heeft gemaakt. Minister Vandenbroucke was zelfs formeel: de gedeelde informatie was vertrouwelijk”, vervolgt De Roover.

Slordige federale overheid

Uiteraard bepleiten wij de meest verregaande transparantie van de overheid tegenover de burger, zeker ook waar het ingrijpende fenomenen als corona en coronabestrijding betreft. Die transparantie moet gaan tot op het punt waar contractuele verplichtingen geschonden worden. Het schaadt de geloofwaardigheid van een overheid wanneer ze zich op dat punt op slordig gedrag laat betrappen.

Karig met antwoorden

“Bovendien viel het op dat de anders welbespraakte minister van Volksgezondheid nu zeer karig was in zijn antwoorden en slechts de helft van de spreektijd gebruikte. Waar hij anders ruim over zijn tijd gaat bij het beantwoorden van parlementaire vragen, bleef Frank Vandenbroucke nu minutieus aan het voorbereide antwoord. Hij bewoog duidelijk op glad ijs en probeerde zich ongemakkelijk snel af te maken van deze uitermate vervelende zaak”, besluit De Roover.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is