De komende weken buigt het Brussels Hoofdstedelijk Parlement zich over drie voorstellen om onverdoofd slachten te verbieden. Na de toelichting van de voorstellen volgen er hoorzittingen met de religieuze gemeenschappen en economische actoren. Binnen drie weken, op acht juni, wordt er normaal gezien gestemd.

80 % dieren onverdoofd geslacht

Cieltje Van Achter is tevreden dat er eindelijk iets beweegt. “In Brussel worden nog steeds 80 procent van de dieren onverdoofd geslacht. Dat is niet meer van deze tijd. De wetenschappelijke consensus stelt duidelijk dat dieren meer lijden wanneer zij onverdoofd geslacht worden. Aan dat onnodig extra dierenleed moeten we echt iets doen. Ik pleit dan ook zeer duidelijk voor een verbod op onverdoofd slachten, net zoals in Vlaanderen en Wallonië. Onze hoogste rechtscolleges hebben dit verbod trouwens bevestigd.”

Andere normen en waarden in Brussel?

In het verleden bleek al dat het niet zeker is dat een verbod in Brussel voldoende steun zou krijgen. Cieltje Van Achter begrijpt niet waarom dezelfde partijen die in Vlaanderen en Wallonië het verbod op onverdoofd slachten goedkeurden in Brussel ineens een andere houding aannemen. “In Vlaanderen en Wallonië werd het verbod zonder zelfs maar één tegenstem goedgekeurd. Hebben de parlementsleden in Brussel dan ineens andere normen en waarden dan hun Vlaamse en Waalse partijgenoten?”