In september 2021 werd een open oproep Landschapsparken en Nationale Parken Vlaanderen gelanceerd. Uit de 23 kandidaten werden 7 kandidaten Landschapsparken en 6 kandidaten Nationale Parken geselecteerd voor het vervolgtraject. Een Nationaal Park is een groot aaneengesloten stuk natuur met een uitzonderlijke natuurkwaliteit en internationale uitstraling. Landschapsparken daarentegen zijn kwalitatief hoogstaande typische landschappen met internationale uitstraling.

Groot draagvlak voor beleid

De reactie op de oproep deed een groot draagvlak vermoeden, maar er gebeurde nog geen grootschalig onderzoek om de grootte van het draagvlak bij de Vlamingen te meten. Tot nu. Op basis van een onderzoek tussen 22 mei en 25 mei 2023 bij 600 Vlamingen blijkt dat 4 op 5 Vlamingen de ontwikkeling van Nationale Parken in Vlaanderen steunt. Voor de Landschapsparken, een concept dat minder bekendheid geniet, steunt 74 procent van de Vlamingen het beleid.

“Met de Vlaamse Parken wil deze Vlaamse Regering een positief verhaal brengen rond landschap, natuur en toerisme, inclusief de nodige aandacht voor streekproducten en korteketenboeren. Ik ben dan ook ontzettend tevreden dat de Vlaming dit steunt, ondanks de negativiteit die door sommigen aan de Nationale Parken en Landschapsparken ten onrechte wordt gekoppeld”, vindt Demir.

Verhoogde woonkwaliteit en economische voordelen

Bovendien vindt 7 op 10 Vlamingen het fijn dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal Park wordt ontwikkeld. “Dat hoeft ook niet te verbazen. De ontwikkeling van parken in een gebied zorgt voor een hogere woonkwaliteit, economische voordelen, investeringen in infrastructuur waar zowel bezoekers als inwoner van profiteren zoals fietspaden. Ook trekt de erkenning als park bovendien vaak nog bovenlokale investeringen naar een regio. Zo werd voor het Nationaal Park Hoge Kempen, voorlopig het enige Vlaamse Nationale Park, ook al eerder berekend dat dit voor grote positieve effecten zorgt”, aldus Demir.

Niet doof voor de bezorgdheden

Demir is tot slot niet doof voor de bezorgdheden die leven bij een erg beperkte groep op het terrein. Net daarom werden enkele wijzigingen aangebracht aan het parkendecreet zodat een erkenning als Vlaams Park geen bijkomende verplichtingen oplegt, noch voor een herbestemming van gronden zorgt. 

Beluister het interview met Zuhal Demir in De Ochtend.