Het onderwijs had als eerste sector al in 2020 een coronabarometer met verschillende kleurcodes. Die barometer was erg uitgebreid en gedetailleerd, zodat die veelvuldig bijgestuurd moest worden en uiteindelijk in onbruik raakte. De onderwijspartners willen het coronabeleid wel nog altijd meer transparant en voorspelbaar maken voor de scholen. Ze hebben daarom een vereenvoudigde en afgeslankte coronabarometer opgemaakt.

Het overleg van de onderwijspartners bepaalt in welke kleurcode we zitten, gebaseerd op onder meer de pandemiesituatie in de ziekenhuizen en de beslissingen van het Overlegcomité. De logica die gehanteerd wordt in de brede samenleving wordt zoveel mogelijk doorgetrokken in onderwijs. Aan elke kleur is een basispakket aan maatregelen gekoppeld, rond bijvoorbeeld ventilatie, verluchting en afstand. In elke kleurfase is het uitgangspunt dat de leerlingen zoveel mogelijk contactonderwijs krijgen op school. De coronabarometer focust op de essentie. Daarnaast zijn veel maatregelen gealigneerd op de regels in de brede samenleving. Zo kunnen schoolfeesten, evenementen en infoavonden verlopen met dezelfde voorzorgsmaatregelen die gekoppeld zijn aan alle andere binnenactiviteiten.

De coronabarometer voor het onderwijs heeft een kleurcode groen die de coronabarometer voor de brede samenleving niet heeft. Die groene kleur verwijst naar een terugkeer naar de normaliteit, waarin het onderwijs toch nog enkele dingen meeneemt uit de coronacrisis. Het gaat dan met name over ventilatie en verluchting: ook als corona helemaal zou verdwijnen, dan nog zullen scholen blijven inzetten op ventileren en verluchten. “We willen met deze extra kleurcode een optimistisch perspectief schetsen, maar ook meegeven dat we niet zomaar teruggaan naar het oude normaal. In het nieuwe normaal onthouden we de lessen die we geleerd hebben tijdens de coronacrisis, bijvoorbeeld als het gaat over ventilatie en verluchting”, zegt Weyts.

Coronabarometer onderwijs