‘Omdat je een meisje bent’: Assita Kanko’s moedige getuigenis over haar besnijdenis

Door N-VA op 23 april 2019, over deze onderwerpen: Gelijke kansen
Mia Doornaert en Assita Kanko

Vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko stelde in de Kamer haar boek ‘Omdat je een meisje bent. Verhaal van een besneden leven’ voor. In dit boek brengt Kanko, die voor de N-VA op de tweede plaats van de Europese lijst staat, de beklijvende getuigenis van haar kindertijd in Burkina Faso. In de haar kenmerkende taboeloze stijl vertelt ze over de pijn en de vernedering, maar ook over hoe ze haar waardigheid herwon en zich opwerkte tot een trotse Vlaamse voorvechtster van vrouwenrechten.

Persoonlijk verhaal

Op de boekvoorstelling ging Assita Kanko in gesprek met columniste Mia Doornaert. Die prees Kanko voor haar enorme doorzettingsvermogen. “Assita brengt een zeer persoonlijk verhaal en stelt zich hier zeer kwetsbaar op. Maar het is ook een indrukwekkend verhaal van iemand die terugkrabbelt en rechtkomt”, aldus Mia Doornaert.

Liefde voor de vrijheid

De Nederlands-Amerikaanse vrouwenrechtenactiviste Ayaan Hirsi Ali had een videoboodschap voor Assita Kanko. Volgens Hirsi Ali belichaamt Assita Kanko alles wat Europa heeft en zou moeten zijn. “Haar boek toont een liefde voor de vrijheid, vanaf het moment dat ze werd gegrepen voor die verschrikkelijke besnijdenis, tot het punt dat ze in Europa alle kansen greep die ze zag. Assita heeft zich nooit als een slachtoffer willen zien, wel als iemand die zal blijven vechten voor vrijheid.”

Het boek Omdat je een meisje bent. Verhaal van een besneden leven is te koop op Doorbraak.be en kost 9,99 euro.
 


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is