Nucleaire expertise in Vlaanderen krijgt nieuwe impuls

Door Bert Wollants op 21 april 2017, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Wetenschap, Innovatie
wetenschapper in labo

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) slaan de handen in elkaar voor de productie van basisisotopen die kunnen gebruikt worden in de nucleaire geneeskunde en industrie. De federale regering heeft daarvoor groen licht gegeven. “Daarmee bevestigt zij de positie van het SCK en bij uitbreiding van de hoogtechnologische nucleaire cluster in Mol-Dessel aan de wereldtop van de nucleaire geneeskunde", reageert Kamerlid Bert Wollants tevreden.

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen in Fleurus staat in voor het bewerken van medische radio-isotopen tot producten voor de nucleaire geneeskunde, met name voor toepassingen zoals stralingstherapie en medische beeldvorming. Bij die activiteiten vormt zich een hoogverrijkt restproduct waarvoor zij geen bestemming hebben. Dat product is echter wel geschikt om opnieuw basisisotopen te produceren die kunnen dienen voor de nucleaire geneeskunde en industrie.

Belangrijk signaal

Tot voor kort overwoog men om dat restproduct uit te voeren naar Frankrijk. Nochtans heeft het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol alle kennis in huis om het hier zelf te verwerken. “Het SCK produceert nu al 20 tot 25 procent van de wereldbehoefte aan radio-isotopen”, weet Wollants. “Het staat dan ook bijzonder hoog aangeschreven voor zijn kennis en onderzoek in de nucleaire industrie. Dankzij de samenwerking tussen beide nucleaire onderzoeksinstellingen beschikt het SCK over de grondstof die nodig is om ook de volgende 28 jaar medische radio-isotopen in Vlaanderen te blijven produceren”, besluit het Kamerlid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is