NMBS: afzonderlijke uurregelingen voor zaterdag en zondag

Door Inez De Coninck op 8 juli 2016, over deze onderwerpen: NMBS
NMBS

Vandaag heb je in het vervoersplan van de NMBS één gezamenlijke uurregeling voor zaterdag en zondag. Nochtans verschillen de reizigersstromen op zaterdag, de op één na drukste dag van de week, heel sterk van die op zondag, de kalmste dag. “Daar speelt de NMBS nu onvoldoende op in”, vindt Kamerlid Inez De Coninck. “Het huidige aanbod is onvoldoende afgestemd op de noden van de reizigers.” Met het oog op een nieuw vervoersplan eind 2017 dient zij een resolutie in om daarin alvast verandering te brengen.

Tijdens de werkweek heb je grotendeels dezelfde reizigersstromen. Dan reizen mensen van en naar het werk of de school. “Maar op zaterdag en zondag verschilt niet alleen het aantal verplaatsingen”, aldus De Coninck. “Dan zie je ook andere verplaatsingspatronen.” Op zaterdag reizen mensen bijvoorbeeld naar de winkelsteden of naar hun buitenverblijf en studenten naar hun ouderlijk huis. Op zondag keren diezelfde studenten dan weer terug naar hun kot en de weekendtoeristen terug naar huis.

Aanbod op maat van reiziger

De N-VA wil dat de NMBS werk maakt van twee afzonderlijke uurregelingen op zaterdag en zondag, zoals ook de reizigersverenigingen vragen. Dat kost weinig extra moeite, maar daarmee creëer je wel een veel klantgerichter treinaanbod. “De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft dat al begrepen”, merkt De Coninck op. “Haar dienstverlening maakt al langer een onderscheid tussen zaterdag en zondag.”

“Een geoptimaliseerd aanbod aan treinen op zaterdag én zondag kan meer weekendreizigers aantrekken”, besluit het Kamerlid. “Maar ook voor de toeristische gebieden zoals de Vlaamse kust biedt het voordelen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is