Nieuwe wet ontwikkelingssamenwerking stap in de goede richting

Door Rita Bellens op 31 augustus 2018, over deze onderwerpen: Migratie, Ontwikkelingssamenwerking
Ontwikkelingssamenwerking

“Ontwikkelingsbeleid kan dienen als hefboom om illegale migratie te helpen voorkomen.” Kamerlid Rita Bellens reageert tevreden op het nieuwe wetsontwerp dat de verschillende hervormingen samenvat die de federale regering doorvoerde in de ontwikkelingssamenwerking. “Voor het eerst geeft een Belgische wet het belangrijke signaal dat ontwikkeling en migratie niet los van elkaar staan”, zegt Rita Bellens.

Beter migratiebeheer

Kamerlid Bellens verwijst naar de bepalingen over migratie, de inzet van de private sector en de uitwerking van een transparant integriteitsbeleid. “Ontwikkelingssamenwerking krijgt de plicht om bij te dragen aan een betere aanpak van de migratieproblematiek. Het is de privésector die voor groei zorgt, het is daarom niet meer dan normaal dat ontwikkelingssamenwerking zoekt naar synergieën.”, legt ze uit.

Stevig integriteitsbeleid

Tot slot is volksvertegenwoordigster Bellens tevreden dat haar pleidooi voor een stevig integriteitsbeleid op weerklank kan rekenen. “De laatste tijd kwam ontwikkelingssamenwerking vaak negatief in beeld door misbruikschandalen. In de Kamer legde ik daarom een resolutie neer die vraagt om een ethische code voor alle spelers binnen ontwikkelingssamenwerking. Blijkbaar heeft de minister mijn signaal opgepikt en vraagt hij dat de actoren een duidelijk integriteitsbeleid hanteren: een stap in de goede richting”, besluit Rita Bellens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is