Nieuwe Brusselse rellen vragen om samenscholingsverbod

Door Koenraad Degroote op 16 november 2017, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Veiligheid, Politie, Wonen en werken in Brussel
Groepje jongeren

Amper enkele dagen nadat relschoppers delen van de hoofdstad brutaal vernielden, keerden groepjes jongeren zich woensdag tegen de politie aan het Brusselse Muntplein. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon veroordeelt het onbegrijpelijke en ontoelaatbare geweld streng. En Kamerlid Koenraad Degroote vraagt dat de Brusselse burgemeester snel een tijdelijk samenscholingsverbod invoert. “Zeker voor de komende week is er een verbod nodig, zodat de rust kan terugkeren”, zegt hij.

De Brusselse burgemeester moet zijn verantwoordelijkheid nemen nu geweld tegen de politie en ongebreideld vandalisme voor de tweede keer in een week de kop opsteken. Een samenscholingsverbod kan toekomstige gevallen van agressie in de kiem smoren. “We moeten alle middelen uitputten om de openbare orde te garanderen”, vindt Degroote. “Als de Brusselse politie een tekort heeft aan manschappen, kan men de federale politie vragen om bij te springen.”

De commotie aan het Muntplein ontstond nadat een Franse socialemediaster zijn duizenden fans op Snapchat en Instagram had opgeroepen om naar het Muntplein af te zakken. De man had echter geen vergunning voor zijn evenement. Toen de politie tussenkwam omdat de volkstoeloop te groot was, reageerden de jongeren boos en richtten ze zich tegen de agenten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is