Nieuw nooddecreet energie maakt plaatsen van budgetmeters weer mogelijk

Door Andries Gryffroy op 2 december 2020, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid, Coronacrisis
Andries Gryffroy

In het Vlaams Parlement werd een nooddecreet energie goedgekeurd dat het voor distributienetbeheerders weer mogelijk maakt budgetmeters voor aardgas of elektriciteit te plaatsen of te activeren. “Dankzij deze maatregel zorgen we ervoor dat mensen en huishoudens in een precaire situatie niet nog meer schulden opstapelen”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy, energiespecialist bij de N-VA.

Door de coronamaatregelen en om het personeel van de distributienetbeheerders te beschermen tegen een mogelijke besmetting met het coronavirus, werd in een eerder decreet van april 2020 beslist dat de distributienetbeheerders tijdens de periode van civiele noodsituatie niet mochten overgaan tot het plaatsen of activeren van budgetmeters voor aardgas of elektriciteit, of tot het uitschakelen van de stroombegrenzer in de budgetmeter voor elektriciteit. Dankzij zo’n budgetmeter kunnen huishoudens hun verbruik van elektriciteit en aardgas onder controle houden.

Kwetsbare energieconsumenten niet de dupe

“Uit de praktijk is nu echter gebleken dat het voor distributienetbeheerders wel mogelijk is om budgetmeters op een veilige manier te plaatsen of te activeren. Daarom passen we dit nooddecreet aan. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat kwetsbare energieconsumenten de dupe worden”, besluit Gryffroy.

Aan een ander artikel uit het oorspronkelijk decreet, dat stelt dat de distributienetbeheerders niet overgaan tot het afsluiten van de toevoer van elektriciteit of aardgas, wordt evenwel niet geraakt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is