Niet langer uitsluiting van schuldsaldoverzekering voor chronisch zieken

Door Anneleen Van Bossuyt op 15 november 2019, over deze onderwerpen: Ziekte, Financiën
patient bij dokter

Kamerlid Anneleen Van Bossuyt reageert positief op het nieuws dat mensen met muco, hepatitis of HIV niet langer uitgesloten mogen worden van een schuldsaldoverzekering en dus de aankoop van een huis. Mensen behandeld voor kanker zullen na een welbepaalde periode zonder herval een schuldsaldoverzekering kunnen aangaan aan dezelfde voorwaarden én kost als mensen die niet geconfronteerd werden met een ziekte. “Het is niet meer dan terecht dat ook deze mensen een huis kunnen aankopen”, zegt Anneleen Van Bossuyt.

Verhoogd risico

Iemand die een huis koopt, moet ook een schuldsaldoverzekering aangaan. Hiermee neemt de verzekeringsmaatschappij de uitstaande schuld van hypothecair krediet op zich als de kredietnemer zou overlijden. De partner of andere nabestaanden moeten deze kost dan niet verder afbetalen. Meestal wordt een schuldsaldoverzekering moeiteloos afgesloten, maar voor mensen met een chronische ziekte of mensen die werden geconfronteerd met kanker, verloopt dit niet altijd zonder problemen. Zij worden immers beschouwd als ‘verhoogd risico’, waardoor zij vaak hoge bijpremies moeten betalen of waardoor een schuldsaldoverzekering soms gewoonweg wordt geweigerd.

Positief nieuws

Uit antwoord op de vraag van Anneleen Van Bossuyt aan de bevoegde minister blijkt echter dat het niet meer zal toegestaan zijn om een schuldsaldoverzekering te weigeren aan mensen met bijvoorbeeld mucoviscidose, hepatitis of HIV. Positief nieuws volgens Van Bossuyt: “Dit zijn ziektes die vandaag heel goed onder controle kunnen gehouden worden en dus niet langer een even groot risico op vroegtijdig overlijden impliceren als vroeger. Het is dan ook niet meer dan terecht dat zij, net als iedereen, een schuldsaldoverzekering kunnen aangaan en een huis kopen.” 

Zelfde behandeling

Gewezen kankerpatiënten zullen na een periode zonder herval recht hebben op een schuldsaldoverzekering en dit zonder bijpremie. “Personen in remissie zullen dus door de verzekeringsmaatschappij op dezelfde manier worden behandeld als personen die nooit geconfronteerd werden met die vreselijke ziekte”, aldus Van Bossuyt.

Werk is niet af

Het werk is echter niet af. Zo zijn er nog tal van andere chronische ziektes, zoals diabetes, die nog niet nog niet zijn opgenomen in het referentiekader. Dat is de lijst van chronische ziektes waarvoor geen schuldsaldoverzekering mag geweigerd worden. Van Bossuyt legt uit: “Om de twee jaar zal het Federaal Kenniscentrum een evaluatie houden. Vervolgens kan men beslissen om ook andere chronische ziektes vrij te stellen van uitsluiting van schuldsaldoverzekering of om de bijpremie hiervan te begrenzen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is