Maar wat stelt het Rekenhof vast? Voor 2021 plant de regering een begrotingsinspanning van 1,3 miljard euro, maar de algemene toelichting bij haar begroting “bevat geen informatie over de verdeling van deze begrotingsinspanning over de verschillende categorieën" met de vermelde verdeelsleutel.

Volgens N-VA-Kamerlid Sander Loones wordt duidelijk waarom de regering die informatie niet transparant geeft. “Wie de oefening doet, merkt op dat paars-groen niet één derde, maar minstens de helft van de centen vindt in éxtra belastingen. En ook de zogenaamde ‘diverse maatregelen’ blijken eerder éxtra fiscale opbrengsten te zijn. Als die meegerekend worden, blijkt zowat 1 miljard van de 1,3 miljard éxtra belastingen te zijn.”

N-VA-Kamerlid Joy Donné treedt Loones bij. "In dit land is de belastingdruk vandaag al té hoog, maar dat houdt Vivaldi niet tegen om die nóg te laten stijgen. Zelfs haar eigen regeerakkoord en eigen afspraken respecteert paars-groen niet. Dat belooft voor de toekomst...”

Wanneer de door de begroting en het Rekenhof opgesomde inspanningen onderverdeeld worden volgens de vermelde verdeelsleutel, wordt voor 2021 het volgende beeld zichtbaar:

334 miljoen euro HERVORMINGEN
134 miljoen euro Verminderingen van de primaire uitgaven
150 miljoen euro Verminderingen van de uitgaven in geneesmiddelensector
50 miljoen euro Budgettaire impact opdrijven werkgelegenheidsgraad
700 miljoen euro NIEUWE BELASTINGEN
700 miljoen euro Nieuwe fiscale ontvangsten
300 miljoen euro DIVERSE MAATREGELEN
200 miljoen euro Strijd tegen de fiscale en sociale fraude
100 miljoen euro Crossborder inning van de verkeersboetes en de penale boetes