Nederlandstalige zorg voor Nederlandstalige Brusselaars? Politiek zwijgt als vermoord!

Door Liesbet Dhaene op 13 juni 2016, over deze onderwerpen: Welzijn, Artsen, Wonen en werken in Brussel
Nederlandstalige zorg voor Nederlandstalige Brusselaars? Politiek zwijgt als vermoord!

Enkele Nederlandstalige huisartsen stellen een dagvaarding in kortgeding in tegen de Vlaamse Brusselse Huisartsenkring (BHAK) om de doorstart van de zogenaamde tweetalige wachtdienst te verhinderen. Die wachtdienst wordt georganiseerd door een Brusselse vereniging, de GBBW, gedomineerd door Franstalige huisartsen. “Het is schrijnend dat huisartsen naar de rechtbank moeten stappen om ervoor te zorgen dat hun Nederlandstalige patiënten in Brussel in hun moedertaal terecht zouden kunnen bij de wachtdienst”, reageert Brussels parlementslid Liesbet Dhaene. Zij meent dat de Vlaams-Brusselse meerderheidspartijen Open Vld, CD&V en sp.a die patiënten aan hun lot overlaten, net zoals de bevoegde ministers De Block (Open Vld) en Vandeurzen (CD&V).

Een groep Nederlandstalige huisartsen trok al langer aan de alarmbel, omdat de Nederlandstalige zorg in het kader van de wachtdienst ernstig in het gedrang dreigt te komen. “Het is hallucinant dat Nederlandstalige patiënten in Brussel op initiatieven van idealistische huisartsen moeten rekenen om Nederlandstalige zorg te krijgen. En helemaal schrijnend dat huisartsen hun hoop moeten stellen in een rechter, omdat de bevoegde ministers en politici hun verantwoordelijkheid niet willen opnemen. Het gebrek aan zorg in de eigen taal kan in ernstige situaties zelfs levensbedreigend zijn. Is het dan pas dat de politiek wakker zal schieten?”, vraagt Dhaene zich af.

Niet enkel taalprobleem

“Bovendien is er niet alleen een probleem van taal in dit dossier”, weet Dhaene: “De subsidies van de Vlaamse BHAK worden onvoorwaardelijk doorgestort naar een Brusselse vzw, de GBBW, gedomineerd door Franstalige huisartsen. Maar terwijl Vlaanderen wel controle kan uitoefenen op de financiën en werking van de Vlaamse BHAK, heeft ze geen enkele bevoegdheid over de Brusselse GBBW.”

Dhaene benadrukt ten slotte dat de organisatie van de wachtdienst binnen de GBBW niet alleen onwenselijk is, maar ook onwettig. “De wet vereist dat de wachtdienst georganiseerd wordt door een erkende huisartsenkring. De GBBW is dat niet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is