“Wie zich schuldig maakt aan een misdrijf tegen de Staat, hoeft volgens mij niet meer te profiteren van de voordelen van de nationaliteit van die Staat”, stelt Metsu. “Met ons voorstel spreekt een rechter die iemand veroordeelt voor terrorisme, tegelijk ook de vervallenverklaring van nationaliteit uit.” In dat geval was Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem, de bekendste jihadronselaar van het land, zijn Belgische nationaliteit al bij zijn veroordeling in 2015 kwijtgeraakt.

Bestaande wetgeving volstaat niet

De huidige wetgeving maakt het reeds mogelijk dat een rechter de Belgische nationaliteit afneemt van iemand die voor terrorisme veroordeeld werd. Maar dat kan enkel bij Belgen die bijvoorbeeld de Belgische nationaliteit niet van hun ouders hebben gekregen, enkel op vraag van het openbaar ministerie en enkel als de persoon veroordeeld werd tot minstens vijf jaar gevangenisstraf zonder uitstel. Bovendien heeft de rechter dan nog de keuze om die maatregel al dan niet te nemen.

“Aan terrorisme deelnemen, of dat nu als dader is of als medeplichtige, is een bewuste aanval op onze democratische rechtsstaat. Niemand wordt per ongeluk veroordeeld voor terrorisme,” besluit Metsu.