Nationale Loterij moet toon aangeven in gokpreventie

Door Peter Dedecker op 9 november 2015, over deze onderwerpen: Welzijn, Minderjarigen, Gokken

De strijd tegen gokverslaving moet een absolute prioriteit blijven. Kamerlid Peter Dedecker roept daarom op om reclame voor zowel de Nationale Loterij als de commerciële gokbedrijven strenger aan banden te leggen. Ter bescherming van minderjarigen wil hij dat ook de verdeelautomaten van de Nationale Loterij verplicht worden uitgerust met een eID-lezer. “Die verplichting geldt vandaag al voor privégokbedrijven en voor elke drankenautomaat met alcohol”, stelt Dedecker vast. “Ook de Nationale Loterij moet daarin haar verantwoordelijkheid nemen.”

“De alomtegenwoordige reclame in het straatbeeld en in de media banaliseert het gokken al te vaak tot een onschuldig tijdverdrijf, wat het absoluut niet is. Daar moeten we dringend paal en perk aan stellen”, aldus Dedecker. Uit een studie van het Centrum voor budgetadvies en budgetonderzoek (Cebud) blijkt dat één op de tien jongeren al gokschulden heeft. Dat onderstreept volgens Dedecker alleen maar de urgentie.

Voorbeeldfunctie
Binnen de steeds groeiende gokmarkt ziet de Nationale Loterij haar inkomsten dalen. Om dat proces tegen te gaan, moet de totale gokmarkt verder aan banden worden gelegd. Dat kan alleen op een geloofwaardige manier als de Nationale Loterij zelf een voorbeeld is van efficiëntie, kostenbeheersing en ethiek. Zo moet zij ook zelf de preventie van problematisch spelgedrag voldoende ter harte nemen, evenals de bescherming van minderjarigen. Om die bescherming te verbeteren, stelt Dedecker voor om de 150 verdeelautomaten die nu in heel het land verspreid worden over onder andere tankstations en winkels, te voorzien van een eID-lezer waarmee je paspoortgegevens kunt verifiëren. “Zo kunnen minderjarigen er geen krasloten of formulieren kopen. Als dat kan voor automaten die blikjes bier verkopen, moet het toch ook kunnen voor de Lotto", meent Dedecker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is