Tot twee jaar geleden waren er 150 supermarkten in Vlaanderen met een eigen geldautomaat. Maar een nieuwe en strengere interpretatie van de wet op de private en bijzondere veiligheid zorgde ervoor dat alleen erkende veiligheidsagenten die geldautomaten nog mogen bevoorraden. De meerkosten daarvan betekenden het einde van de automaten in de buurtwinkels.

Geen veiligheidsprobleem

Ingels en Loones willen die interpretatie van de wet nu wijzigen. “Nu moeten veel zaakvoerders opnieuw zelf met grote sommen geld naar de bank. In de gemiddelde buurtsupermarkt gaat dat al snel over 40.000 euro cash geld per week. Wij willen dat ze dat geld kwijt kunnen in hun eigen geldautomaat. Net zoals een automaat van een bank is die beveiligd tegen kraken, dus een veiligheidsprobleem stelt zich niet.”

Win-win voor consument én winkelier

Voor Ingels en Loones is het voorstel de perfecte manier om de gevolgen van de besparingen bij de banken op te vangen. Sinds 2015 is een vijfde van de bankkantoren gesloten en verdween tien procent van de losse automaten. Vooral in West-Vlaanderen moeten steeds meer mensen kilometers ver om nog cash geld te vinden. “Vandaag zijn er West-Vlaamse gemeenten die tot 15.000 euro moeten betalen om een bankautomaat open te houden”, aldus Ingels. “Ons voorstel is een goedkoper alternatief en een win-win voor de consument en de winkelier. Voor de winkelier is het veiliger: hij moet niet met duizenden euro’s naar de bank. En de consument kan weer cash afhalen dicht bij huis.”