N-VA wil pleegkinderen langer in hetzelfde gezin

Door Lorin Parys op 15 september 2016, over deze onderwerpen: Pleegzorg en adoptie
N-VA wil pleegkinderen langer in hetzelfde gezin

Lorin Parys heeft in het Vlaams Parlement een conceptnota ingediend met een aantal voorstellen om de pleegzorg in Vlaanderen bij te sturen. “Vijf jaar na de vorige hervorming in het Vlaamse pleegzorglandschap blijkt dat in het werkveld een aantal kleinere problemen blijven bestaan. Die wil ik wegwerken”, klinkt het bij Parys, die zelf ook pleegouder is.

Parys wil onder meer dat pleegkinderen tot de leeftijd van dertien jaar in hetzelfde gezin kunnen verblijven. “Dat is nodig voor de zekerheid en structuur in het leven van de jongste kinderen. Ze hebben stabiliteit broodnodig”, verklaart hij. “Nu wordt een pleegouder om de drie jaar geëvalueerd, wat een sterk gevoel van onzekerheid met zich mee kan brengen, ook al wordt in veel gevallen de bestaande pleegzorgsituatie verlengd.”

Pleegzorg uitbreiden tot 25 jaar

Een ander voorstel trekt de maximale leeftijd voor pleegzorg op tot de leeftijd van 25 jaar. “Vandaag is pleegzorg slechts mogelijk tot 21 jaar. Voor studerende jongeren is dat een probleem, omdat ze dan tijdens hun studententijd al op eigen benen moeten staan, terwijl andere jongeren daartoe niet verplicht worden”, verduidelijkt Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is