Belgische banken parkeerden de voorbije tijd zo’n 250 miljard euro aan overtollige cash bij de ECB. Daarop krijgen ze een rente van 3,25 procent, goed voor 8 miljard euro aan rente-inkomsten. “Bitter weinig tot niets vloeit daarvan vandaag door naar de spaarders”, zegt De Roover. De N-VA stelt voor om de minimumrente op de spaarboekjes in de toekomst te koppelen aan het ECB-rentetarief dat banken krijgen. “Als het verschil bijvoorbeeld maximaal 2 procent mag bedragen, zouden banken op dit moment een spaarrente van minstens 1,25 procent moeten aanbieden. Dat is zowat het dubbele van het gemiddelde rentetarief bij de grootbanken vandaag. Dat zou de vlijtige spaarder alvast iets meer zekerheid bieden en de koopkracht beter beschermen.”

Te weinig vrije concurrentie

Ook de recent ingevoerde extra bankentaksen houden de spaarrente hier lager dan elders. “Onder Vivaldi werden de taksen voor Belgische banken verder verhoogd, zoals onlangs nog de bijdrage voor het depositogarantiestelsel. De federale bankentaksen zijn verhoudingsgewijs hoog en ook daarvan is de spaarder de dupe geworden”, vervolgt De Roover, “Bovendien bestaat er een gebrek aan concurrentie in de Belgische bankensector, waardoor banken zich hier minder dan elders geneigd voelen de spaarrentes te verhogen. Het is cruciaal dat een overheid erover waakt dat de vrije concurrentie voldoende kan spelen.”

Met vuur spelen

Met het voorstel wil de N-VA ook het risico op een depositovlucht beteugelen. “Want als spaarders in de kou blijven staan, bestaat het gevaar dat die plots massaal elders warmte zoeken, met liquiditeitsproblemen tot gevolg. Artificieel te lage spaarrentes behouden is met vuur spelen”, besluit De Roover.

De N-VA zal een wetsvoorstel neerleggen in de Kamer dat een koppeling tussen de ECB- en spaarrente verankert.