N-VA wil eerlijke prijs voor landbouwproducten

Door Grete Remen, Jelle Engelbosch, Rita Gantois op 31 juli 2015, over deze onderwerpen: Landbouw, Veeteelt
N-VA wil eerlijke prijs voor landbouwproducten

De N-VA wil dat de landbouwers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Een rechtstreekse band tussen de boer en de consument is daarbij belangrijk. Maar daarnaast mogen we ook de export niet uit het oog verliezen.

Landbouwers worden al jarenlang geconfronteerd met te lage prijzen. Ze krijgen te weinig geld voor de arbeidsintensieve producten die ze elke dag leveren. Dat ligt voor een deel aan het aankoopbeleid van de supermarkten. Zij hebben beduidend meer onderhandelingsmacht en kunnen zo de aankoopprijs vaak eenzijdig opleggen. De landbouwers moeten kiezen tussen pest en cholera: de lage aankoopprijs aanvaarden of van de leverancierslijst verwijderd worden.

De N-VA stelt dat de overheid moet streven naar een gelijk speelveld, waarbij iedere onderneming met een gelijkwaardige onderhandelingspositie aan tafel zit. Elke vorm van prijsbepaling is taboe. Het streefdoel moet een landbouwbeleid zijn waarbij de consument rechtstreeks contact heeft met de producent en waarin alle spelers elkaar respecteren. De consument moet dan ook bereid zijn een hogere prijs te betalen voor de kwaliteitsvolle landbouwproducten van onze Vlaamse producenten en kmo’s.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is