De morele rol van de overheid in dergelijke dossiers

Dat de federale regering geen eigenaar moet zijn van krantenwinkels, is voor de N-VA een evidentie. “Het is niet de taak van de overheid om te ondernemen. Maar dat ontslaat de regering nog niet van alle verantwoordelijkheid. De overheid heeft ook een belangrijke morele rol te vervullen en moet bijgevolg altijd extra voorzichtig zijn in dergelijke dossiers”, vindt Freilich.

Gokverslaving is maatschappelijk probleem

Het gokbedrijf Golden Palace heeft een fantastische deal gesloten, zegt Freilich: “Ik zou zelf zeggen, ze hebben de jackpot binnengehaald. 174 winkels, laagdrempelig, toegankelijk en verspreid over het hele grondgebied worden binnenkort minicasino’s, en dat betreur ik. Gokverslaving is en blijft een omvangrijk maatschappelijk probleem en leidt tot tal van sociale ellende en menselijke miserie.”

Hypocriete houding

Minister De Sutter verklaarde woensdag de verkoop te betreuren, maar anderzijds is zij wel de voogdijminister van bpost. De N-VA vindt die houding hypocriet en zal de minister dan ook ondervragen. De partij wil weten hoe lang de minister op voorhand reeds op de hoogte was van de deal en welke stappen ze al dan niet heeft ondernomen om deze verkoop tegen te gaan. Meer nog, de N-VA vraagt dat bpost de verkoop alsnog ongedaan maakt.

Gokinstallaties horen niet thuis in krantenwinkels

Gokinstallaties horen alvast niet thuis in krantenwinkels. Michael Freilich stelt in een filmpje op sociale media aan de minister voor om ook in de Kamer gokinstallaties te plaatsen. “Alles voor het geld, nietwaar?”, is zijn retorische vraag.