Niet alle bijstand is gratis

In de strijd tegen corona laten tal van burgers en verenigingen hun goed hart zien met initiatieven om kwetsbare burgers te helpen. Veel van die hulp is laagdrempelig en kosteloos, maar er is ook bijstand die niet gratis is. Het Rode Kruis, daklozenorganisaties, telefooncentrales en centra voor geestelijke gezondheidszorg hebben de handen vol. Voor hen lopen de kosten op. 

Nationale Loterij kan duit in zakje doen

Kamerlid Roggeman ziet daar een rol weggelegd voor de Nationale Loterij. “De Loterij is niet enkel opgericht om voor de staat geld in het laatje te brengen, maar ook om haar winst te laten terugkeren naar goede doelen. Versterking van maatschappelijke dienstverlening is een kerntaak van de Loterij. Bij humanitaire of natuurrampen doet de Loterij wel vaker haar duit in het zakje. Dat kan hier ook.” 

Initiatieven ondersteunen met coronafonds

Daarom vraagt Roggeman dat de Nationale Loterij een bijzonder coronafonds opricht. “Om initiatieven te ondersteunen om de maatschappelijke impact van de coronacrisis te verzachten. Net zoals het geval is voor de subsidies voor sportieve en culturele evenementen, kan het subsidiecomité na een projectoproep beslissen welke projecten in aanmerking komen voor steun op basis van vooraf bepaalde criteria.” 

Geld is er

Het geld daarvoor moet komen uit de winsten van de Loterij. De Nationale Loterij boekte in 2019 voor het derde jaar op rij een recordomzet, goed voor 1,442 miljard euro. Daardoor is het budget voor goede doelen structureel toegenomen met 5 miljoen euro per jaar. De budgettaire ruimte is dus aanwezig. “De noden op het terrein zijn hoog. Het coronavirus zorgt voor grote behoefte aan sociale dienstverlening. Veel burgers en organisaties steken de handen uit de mouwen en de Loterij kan hen daarbij helpen”, besluit Tomas Roggeman.