Sinds de presidentsverkiezingen in de zomer van 2020 is de situatie in Wit-Rusland nog steeds zeer gespannen. Aleksandr Loekasjenko riep zichzelf namelijk uit tot president na verkiezingsfraude. Sinds zijn aanstelling komen er wekelijks vele Wit-Russen op straat en deze protesten gaan gepaard met hardhandig optreden van de ordediensten en het opsluiten van ondertussen meer dan 30.000 oppositieleden.

Europa kijkt lijdzaam toe

“Na enkele maanden is de mediastorm gaan liggen, maar vandaag zien we dat er voor de Wit-Russische bevolking zeer weinig zaken concreet zijn verbeterd”, stelt Joris Nachtergaele. “Ik ben zeer ongerust over de manier waarop er op het Europese vasteland wordt omgegaan met mensenrechten en het zelfbeschikkingsrecht van de Wit-Russische bevolking, terwijl we vanuit de Europese Unie lijdzaam toezien.”

Vlaanderen neemt voortouw

“Daarom vragen we nu dat de Europese Unie de Wit-Russische bevolking ondersteunt en sterk gaat optreden tegen de mensenrechtenschendingen. We kunnen hierbij vanuit Vlaanderen de leiding nemen en internationaal blijven hameren op onafhankelijke waarnemers en vrije verkiezingen in Wit-Rusland”, concluderen Joris Nachtergaele, Karl Vanlouwe en Maarten De Veuster.