N-VA vraagt aandacht voor oudervervreemding en -verstoting

Door Goedele Uyttersprot op 25 april 2017, over deze onderwerpen: Jeugd, Justitie
Vader met dochter

Door de niet-naleving van het omgangsrecht na een scheiding en de - bewuste of onbewuste - manipulatie door ouders verliezen duizenden kinderen het contact met een van hun ouders. Vandaag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor die problematiek van oudervervreemding en -verstoting. De N-VA roept de bevoegde minister Koen Geens (CD&V) alvast op om vooruitgang te boeken in dit dossier. “De instrumenten die de wetgever nu voorziet, zoals het opleggen van een dwangsom, bereiken niet het gewenste doel: het herstellen van de band en de omgang tussen ouder en kind”, zegt Kamerlid Goedele Uyttersprot.

Wie het omgangsrecht niet naleeft, kan zowel op strafrechtelijk als burgerlijk vlak worden vervolgd en veroordeeld. Op papier althans. Want in de praktijk wordt zo’n vonnis vaak niet uitgevoerd. De ene ouder staat dan met de uitspraak van de rechter in zijn handen aan de deur, maar krijgt de kinderen niet mee of zelfs niet te zien. Het recht van kinderen om contact te onderhouden met hun beide ouders wordt zo onderuit gehaald. Het belang van het kind, dat steeds dient als toetssteen, wordt niet gediend.

Beleidsadviezen

“Het Vlaams Forum Kindermishandeling heeft de opdracht beleidsadviezen te verstrekken in de strijd tegen vechtscheidingen, in het bijzonder ook tegen ouderverstoting”, legt Uyttersprot uit. “Die adviezen liggen al een tijdje bij minister Geens, met de bedoeling om ze in wetgeving te gieten. De adviezen zijn minstens anderhalf jaar oud, maar er is nog steeds geen vooruitgang geboekt. Vandaar mijn warme oproep om er nu zo snel mogelijk werk van te maken.”

Lees hier ook een opiniestuk van Goedele Uyttersprot over dit onderwerp.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is